Sist men antagligen bäst #växtkärlek

Som jag har längtat efter att få göra iordning vår inglasade balkong! Nu är den klar- snyggare och härligare än någonsin och det här blir även mitt sista inlägg i maj månads utmaning/tävling #växtkärlek här på blogg.se. Mina andra inlägg kan du se här, här och här.
Visst tycker vi alla om före- och efterbilder!? Här kommer några förebilder från när det inte var lika varmt och härligt här ute.
 
 
Jag hade tänkt sy nya fodral till soffkudddarna men valde istället att bara tvätta de gamla eftersom det inte var något som helst fel på dom.
 
 
Soffan Äpplarö från Ikea har jag målat i en matt svart färg från Alcro och jäklar vad bra det blev! En ny matta sparade jag oxå in på och tvättade de blå, fina trasmattorna istället. Nu undrar jag varför jag tänkte köpt en ny från första början!? Golvet dammsuget och torkat, bara det!
 
Jaha, alla krukor samlade i ett hörn- tomma och intetsägande. 
 
Och Voila! 
 
Tjusigt va!? Det ubersnygga bordet är nytt och en nyhet från Ikea, Lalleröd heter det. På bordet lite växtkärlek i form av pelargoner och ett avokadoträd. 
 
 
 
Dynorna blev sådär fint småskrynkliga och ser så fräscha ut mot den svartmålade soffan. På soffan ligger en blomampel jag fått av min Instakompis Fanny som hittar du under namnet @createaholic på instagram.
I fönstret hänger flera längder av tyllet Lill från Ikea. Faten till krukorna är olika assietter jag hittat billigt på loppis.
 
På andra sidan av balkongen ser det nu ut såhär
En ljusgrön Lady Plymouth i en blompidestal fyndad på loppis. En lila Oxalis i rullvagnen Råskog från Ikea. ( Ja, jag ÄLSKAR Ikea! ) I rullvagnen har jag alla krukor som inte används för tillfället och lite verktyg för blomfixet.
 
Sax, sekatör och hampasnöre mm.
 
 
 
Smidig nätkasse från Granit.
 
Hur fin!? Och mot det mattsvarta, mums! En stjärnpelargon är det fresten. Ny sort för min del.
 
I den här ampeln bor en vit Mårbacka som blev sjuk strax efter jag fått den. Jag klippte ner den och hoppas att den ska ta sig nu. 
 
Lite av varje bor nu här ute istället.
 
Och det här solljuset som blir är ju bara för fantastiskt fint!
 
Nu är det faktiskt bara en sak som fattas, en blomvagn på hjul i korg och glas, en retro ni vet! Jag behöver lite mer plats för blommorna och tror en sådan vagn skulle vara som pricken över iet. Så har ni en ni vill bli av med så hör av er! Här, på instagram eller mailen! Annars är jag vansinnigt nöjd och belåten.
 
 
 
Önskar en fortsatt fin vecka! //Petra

Två doftande gröna #växtkärlek

I början på förra veckan fick jag ett mail om att jag var första veckans vinnare i temat #växtkärlek!! Vansinnigt kul! Här kan du läsa det vinnande inlägget.
 
I den här veckans inlägg får du tips på två gröna växter som luktar ljuvligt!
 
Ingen har väl missat eucalytusen!?
 
Fin att titta på med sina grågröna blad och luktar riktigt fräscht!
 
 
 
 
Kvistarna står sig några veckor i vatten men eucalytus finns även att köpa som krukväxt!
 
Och helt rätt för säsongen är doftpelargoner!
 
 
Den här sorten heter Lady Plymouth och doftar citrongräs!  Perfekt att ta en stickling och ställa i sovrummet.
 
 
När doftpelargonen står varmt, på tex altan eller balkong så avger den sin doft och det luktar underbart somrigt!
 
 
Nu har det varit sol ett par dagar och det ger hopp om att kunna göra iordning vår inglasade balkong. Inspirationen i form av moodboard hittar du här och igår var vi på ikea och införskaffade bla bordet som finns med där, såå snyggt! Balkongen kommer bli mitt fjärde inlägg i temat #växtkärlek och antagligen det roligaste! Så, mot blomaffären och införskaffa en doftpelargon eller byt sticklingar med varandra!
 
Fin Måndag! //Petra
 

Näst ut #växtkärlek

Sticklingar! Bland det roligaste som finns att pilla med i växtväg. De är söta att titta på och man sköter dom som små bebisar, tittar varje dag om det kommit några rötter. Och har ni sett att det annordnas växtbytardagar för att byta sticklingar med varandra!? Så kul ju!  Betonggruvan  är ett exempel på det.
 
Jag har alltid några sticklingar på rotning. Inte för att jag alltid tänker att jag ska driva upp en jätteplanta eller för att de måste ha massa rötter innan de ska ner i jorden utan för att jag tycker det är väldigt fint att ha små växter i vatten i små glasflaskor och glas. Det blir små stilleben. 
 
 
Funkar lika fint som snittblommor!
 
 
Sticklingen längst till vänster och den näst längst till höger går båda under namnet Tradescantia och är båda lila i färgen. Den till vänster brukar även kallas vandrande jude. 
I mitten längst upp är en liten skvättiväg som jag även visat här och som nog är lagom att plantera nu. Yey!
I mitten längst ner är en traditionell pelargonstickling som känns lite som ett måste på våren för att riktigt komma i vårstämning:) Och längst ut till höger ett palettblad, som det finns mängder av olika varianter av.
 
 
Pelargonerer är tacksamma att ta skott på och det gör du genom att bryta av där jag håller mina fingrar och sen är det bara att sätta i vatten eller trycka ner den direkt i jord.
 
 
Rätt fint i en glasburk med vatten eller hur!?
 
 
Vandrande juden växer snabbt, går att ta sticklingar på ofta och passar perfekt att ha hängande i ampel. 
Bryt av i ett veck och ta bort det nedersta bladet innan du sätter i vatten.
 
 
 
 
Sådär! På ca en vecka har det börjat växa ut små rötter och man kan plantera den, eller så låter man den stå i vatten bara.
 
 
Palettblad kan man knippsa av lite där man tycker, de får rötter oavsett. Du kan även ta några blad bara och sätta i vatten så blir det rötter på dom också. Men för att få en lite grövre stam från början så kan man med fördel knippsa av en topp och låta den få rötter. Palettblad är enkla att driva upp och att få stora, fina plantor på. Klipp ner lite ibland för att låta plantan grena ut sig och bli tjockare, eller låt växa utan att klippa för den lite rangligare modellen.
 
 
Här en en av mina palettisar som blivit ganska stor!
 
 
Då får jag önska lycka till med kommande sticklingar! Hör av dig om du vill byta någon med mig:) Antingen här, mailen eller pm på instagram.
 
//Petra